Afbeelding bij nieuwsbericht Voorlichtingsmiddag valpreventie KBO en SAB goed bezocht

Voorlichtingsmiddag valpreventie KBO en SAB goed bezocht

Vanuit de gedachte ‘voorkomen is beter dan genezen’ organiseerde Seniorenvereniging KBO Bemmel-Doornenburg en SAB in samenwerking met Fysiotherapie Fitpunt een ‘Voorlichtingsmiddag Valpreventie’ op dinsdag 19 maart.


Tijdens deze middag, gepresenteerd door Sander Schinkel, werd ingegaan op de risicofactoren van het vallen én de mogelijkheden om het vallen te voorkomen.

Want de gevolgen van vallen kunnen soms vrij ernstig zijn, denk aan: pijn, angst, functieverlies en zelfs in een isolement geraken. Er zijn veel factoren die tot een valpartij kunnen leiden. Een enkele val is meestal het gevolg van omgevingsfactoren, zoals een gladde vloer, steile trap, slecht licht, ondeugdelijke hulpmiddelen (bril, gehoorapparaat ) etc.

Meerdere valpartijen kunnen het gevolg zijn van fysieke ongemakken zoals slecht zicht, niet goed kunnen horen, pijnlijke ledematen en of andere gebreken.

Sander gaf ook advies over wat je zelf kunt doen om het vallen te voorkomen.  Daarna werd het aanwezige publiek uitgenodigd om deel te nemen aan een paar eenvoudige testjes waarna de score aangaf of men een laag, gemiddeld of hoog valrisico had. Al met al was het een geslaagde middag en met de opgedane kennis keerden we weer huiswaarts.

Gepubliceerd op: 22 maart 2024